sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Tietoiskut 2018: Puutarhanhoidon tulevat trendit

Yksi mukavimpia asioita keskellä talvea on juoda aamukahvia ja katsella keittiön ikkunasta, kun linnut tulevat syöminkeihinsä lintulaudalle. Ei vaadi kuin hetken täyttää se pähkinöillä ja siemenillä ja minut palkitaan siitä kesällä ihanalla liverryksellä puutarhassani.

Vuosia kestäneen haitallisten kemikaalien käytön ja elinympäristöjen tuhoamisen sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksien takia lintu-, piennisäkäs- ja hyönteispopulaatiot ovat jyrkästi vähentyneet. Puutarhureina meillä on vastuu vaalia villielämää puutarhoissamme saadaksemme populaatiot elvytettyä ja kasvamaan.

Kuva: Adrian Evans
Istuttamalla puutarhaan erilaisia puita, pensaita ja kukkia -luonnonvaraisia tai muualta tuotuja, voimme tehdä puutarhastamme villielämän taivaan. Tämän vuoden isona trendinä on nähdä puutarha ei ainoastaan yksittäisinä kasveina vaan toisiinsa sidoksissa olevien lajien yhdyskuntana, jossa jokaisella on oma roolinsa kokonaisuudessa.

Ekologina olen todella iloinen, että tämä asia on ymmärretty laajemmin. Käyttämällä kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa puutarhaa hoidetaan kokonaisuutena yksittäisten kasvien sijaan, saadaan luotua win-win-tilanne, jossa voittajia ovat kaikki elolliset kasvista hyönteiseen ja ihmisestä sieneen.

Kuva: Adrian Evans
Tarve kasvattaa itse osa omasta ruuasta lisääntyy jatkuvasti, koska ruoan alkuperä ja terveellisyys kiinnostavat entistä enemmän. Olipa kyseessä sitten yksinkertaisesta parvekelaatikosta tai suuresta keittiöpuutarhasta, mikään ei voita itse viljellyn sadon tuomaa tyydytystä. Ilmaston lämpenemisen ansiosta kasvukausi on pidentynyt molemmista päistä, joten kylvöt voidaan tehdä aiemmin ja sato korjata myöhemmin, mikä hyödyttää pitkän kasvukauden vaativia kasveja.

Ilmastonmuutoksen seurauksista on tulossa yhä näkyvämpiä, mikä puolestaan vaikuttaa puutarhanhoitoomme. Ne tulevat sanelemaan puutarhojemme tyylit ja kasvatettavat lajit. Kasvit, jotka kymmenen vuotta sitten eivät varmasti olisi pärjänneet Suomen talvessa, ovat alkaneet osoittaa selviämisen merkkejä. Sateiden ennustamattomuus tulee haittaamaan tämän arvokkaan resurssin hyödyntämistä maapallolla.

Vesi kaikissa muodoissaan tuo rauhallisuutta. Samoin puutarhani on minulle rauhan tyyssija ja paikka, jossa voin unohtaa päivän kiireet. Puutarhanhoidon suosio kasvaa, koska se ei ainoastaan anna hyvää mieltä, vaan myös hoitaa ruumista ja sielua. Tämän arvo korostuu entisestään nopeasti teknologisoituvassa elämäntyylissämme.

Niin kotonakin. Huonekasvien suosion nousu näkyy puutarhakaupoissa tällaisten kasvien lisääntyvänä tarjontana. Kasvit puhdistavat ilmaa ja tarjoavat rauhoittavan ympäristön. On myös todistettu, että kasvit lievittävät stressiä ja parantavat keskittymistä. Siksi monet julkiset tilat kuten koulut, toimistot ja ravintolat parantavat valjuja tilojaan yksittäisillä kasveilla tai jopa suurilla viherseinillä.

Riippumatta siitä, olemmeko mieltyneet puutarhan vai sisäkasvien hoitoon, uskon, että vuodesta 2018 tulee hyvä vuosi ja meille jälleen uusi mahdollisuus paneutua luontoon tässä hienossa harrastuksessa, jota me kaikki rakastamme.


Adrian Evans

Adrian Evans on suomalaistunut brittipuutarhuri, joka tunnetaaan mm. Kotipuutarha-lehden kolumnistina. Hän kertoo tarkemmin puutarhanhoidon tulevista trendeistä ja mm. ihanan vapauttavasta "epätäydellisestä puutarhanhoidosta" keväällä 2018 messuillamme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti