keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Ingan Tampereen terveisïä

Allekirjoittaneella oli mahdollisuus osallistua huhtikuisena lauantaina Lounais-Rannikon Erikoiskasvit ry:n matkalle Tampereen messuille. Tuttava oli etukäteen varoitellut, että kyseessä ovat yleismessut. Älä siis lähde suurin puutarha-asiatoivein.

Ruukin puutarhamessut
Kun ei mitään odota, yllättyy positiivisesti. Koko käytettävissä oleva aika vierähti puutarhaan liittyviä osastoja kierrellessä. Tuli tavattua tuttuja ja saatua monta uutta tuttavuutta. Jälkimmäisille esittelin innolla, että me talkoilla järjestämme Ruukissa jo kolmatta kertaa puutarhamessuja. Sitä seurasi monen esittämänä sama kysymys: ovatko ne oikeat puutarhamessut? Kyllä, puutarhaihmisten lisäksi on vain muutama lähiruuan myyjä. Ei siis ole rompetori- ja pesuainemyyjiä sun muita välittäjiä? Ei ole eikä tule. Ja voi kehujen määrää, mikä noita keskusteluja seurasi. Mahtavaa, että jossakin vielä panostetaan itse asiaan.

Pitää näköjään lähteä etäämmälle, että ymmärtää lähellä olevan arvon. Kun vertasin Tampereen puutarhatarjonnan määrää Ruukin puutarhamessujen tarjontaan, niin totesin, että meidän ei tarvitse yhtään hävetä. Ja meille pääsee pikkurahalla. Että se onnistuu, on kyllä seurausta lukemattomista, palkattomista työtunneista, joita mukana olevat uutterat ihmiset ovat asian eteen tehneet.

Olemme vuosi vuodelta myös pyrkineet kehittämään tapahtumaa. Tänä vuonna olemme ensi kertaa saamassa "julkkisesiintyjän". Hän on lupautunut jäämään jututettavaksikin. Marjauutuuksia on tarjolla, samoin havuerikoisuuksia hieman viime vuotta enemmän. Kompostoimiseen annetaan opastusta, vaikka asian laajempi käsittely on vuorossa vasta ensi keväänä (18.5.19). Harrastajamyyjien määrä on lisääntynyt. Heiltä voi bongata todellisia harvinaisuuksia. Sokerina pohjalla on Siikajoen oman nimikkoruusun julkaiseminen. Selviää, kuka on idean äiti ja kuka emokannan omistaja.

Ruukin puutarhamessut
Mutta olemme toki säilyttäneet aikaisempina vuosina hyväksi havaitun tarjonnan kuten mahdollisuuden ostaa aumamuovia metritavarana. Sitä ei edes muualta saa. Hedelmäpuita ja -pensaita löytyy runsaasti ja myyjillä on asiantuntemusta antaa lajikeopastusta ja kasvatusohjeita. Erikoispuita ja -pensaita on niinikään tarjolla. Vaikka perennat eivät vielä kovin näyttäviksi toukokuun puoliväliin mennessä ehtisikään, niin kesäkukkien kirjo hivelee silmiä takuuvarmasti. Viimevuotiseen tapaan kasviparkkiin voi turvallisesti jättää hankinnat odottamaan autolle vientiä.

Me olemme parhaamme yrittäneet, mutta jotta onnistuisimme tulevinakin vuosina, toivomme teiltä kävijöiltä yhteydenottoja: paikan päällä tai netissä tai vaikka pirauttamalla.

Me järjestämme pohjoisen Suomen ainoat puutarhamessut ja ehkä tulevaisuudessa voimme sanoa, että Suomen ainoat puhtaasti puutarhaan paneutuvat messut.


Inga Nuojua

yksi puuharingistäInga Nuojua on puutarhamessujen taustavoima ja Kotipuutarha-lehden mustan muovin mannekiiniksi tituleeraama oman tiensä kulkija. Ingan lajistoltaan uskomattoman rikkaassa puutarhassa ei rehkitä, vaan keskitytään nauttimaan kaikista luonnon vivahteista. Luomusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti