lauantai 7. huhtikuuta 2018

Kompostoi keittiön biojätteet mullaksi


Kuva: Biolan
Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Lämpökompostorissa keittiön biojätteet kompostoituvat vuoden ympäri ja kompostoimalla voi säästää selvää rahaa.

Kompostoinnissa ihminen auttaa luontoa järjestämällä jätteitä hajottaville pieneliöille hyvät toimintaolosuhteet. Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa.

Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kun biojäte kompostoidaan, jätekuljetuksen tarve vähenee. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa. Kompostointi on ekoteko.

Keittiön biojätteet kompostoidaan lämpökompostorissa

Keittiöjätteen kompostointiin valitaan lämpökompostori, koska keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden. Lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. Yhden perheen käyttöön 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen.

Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, eli hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin.


Talousjätteen kompostointi lämpökompostorissa:
Kuva: Biolan
  • Valitse ympärivuotiseen kompostointiin kauttaaltaan lämpöeristetty kompostori.
  • Aloita kompostorin käyttö laittamalla kompostisäiliön pohjalle 5 cm komposti- ja huussikuiviketta.
  • Keittiöstä kompostiin kelpaavat esimerkiksi ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kahvinporot sekä pienet määrät pehmopaperia.
  • Vie biojätettä säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa.
  • Peitä viety jäte kerroksella kuiviketta. Sopiva kuivikkeen määrä on ½ tai vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
  • Komposti alkaa lämmetä, kun noin 1/3 tilavuudesta on täynnä.
  • Talvella voi lisätä kompostin joukkoon kompostiherätettä, jossa on ravinteita ja energiaa.
  • Sekoita kompostia parin viikon välein. Kompostori, jossa on ilmanjakokanava kompostin keskellä, vaatii vähemmän sekoittamista kuin kompostori, johon ilmaa ei tule.
  • Tyhjennä kompostoria säännöllisesti, mutta viimeistään silloin, kun tila alkaa loppua. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 kompostorin tilavuudesta.
  • Lämpökompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi nopeimmillaan 6–8 viikossa.


Kompostimullan käyttö

Kuva: Biolan
Lämpökompostorista tyhjennettävä komposti on yleensä puolikypsää ns. katekompostia. Katekomposti on väriltään tummaa, mutta vielä karkeaa. Kasvukauden aikana katekompostin voi levittää nimensä mukaisesti katteeksi maan pinnalle: puiden, pensaiden tai perennojen juurelle. Sopiva katekerroksen paksuus on 2–5 cm. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa maan pieneliöiden, etenkin lierojen, toimintaa.

Puolikypsä komposti saattaa vielä sisältää joitakin kasvin kasvua haittaavia aineita eikä sitä siksi sekoiteta kasvualustaan. Kasvimaalla katekomposti voidaan syysmuokkauksen yhteydessä mullata kevyesti maahan.

Kun katekomposti jälkikompostoidaan, se kypsyy tummaksi muruiseksi kompostimullaksi. Jälkikompostointivaiheessa kompostimassa ei enää lämpene, joten kompostointipaikaksi sopii eristämätön puutarhakompostori.

Lue lisää kompostoinnista Biolan.fi/kompostointiopas

Tutustu erilaisiin kompostoreihin Biolan.fi/kompostorit


Biolan esillä messuillamme Rauta-Maatalous Jaatisen osastolla ulkoalueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti