perjantai 10. toukokuuta 2019

Opastusta, neuvontaa, tunnistusta...

Pentti Alangon kirjaa myynnissä Neste Revonlahden osastolla
Ruukin puutarhamessujen periaatteena on alusta asti ollut keskittyä perusasiaan: saatavilla on runsaan kasvitarjonnan lisäksi tietoa lukuisilta aihealueilta. Näytteilleasettajista jo monet ovat "puutarhapersoonia", joilla on ainakin oman valikoimansa tieto-taito hallussa.

Tietoiskuja on messuilla tarjolla tunnin välein. Niiden pitäjät vaihtuvat vuosittain, mutta periaatteena on ollut, että niistä löytyy ainakin joku kiinnostava aihe sekä hyöty- että koristepuutarhaihmisille. Trenditkin pyritään huomioimaan. Seuraavan vuoden kiinnostuksen kohteita voivat kävijätkin ehdottaa joko paikan päällä infossa tai messujen nettisivujen kautta.

Tänä keväänä "tähtiesiintyjämme" on Pentti Alanko, joka on elämänsä varrella hankkinut uskomattoman määrän tietoa puutarhakasveista. Hän pitää kaksi eriaiheista tietoiskua. Aamulla hän puhuu perinneperennoista ja esityksen jälkeen keskusteluosuudessa hänellä voi tunnistuttaa omia kasviaarteitaan. Pentti Alangon kirjaa "Perennat" on myynnissä Neste Revonlahden osastolla, ja kirjaanhan voi vaikka käydä pyytämässä signeerauksen itse kirjoittajalta.

Tänä vuonna on mahdollisuus saada monelta taholta virikkeitä maan kasvukunnon kohentamiseen. Pentti Alangon iltapäiväluento käsittelee peittävän kasvillisuuden merkitystä maalle.

Bokashikompostointi liittyy likiläheisesti maan elävänä pitämiseen. Tästä asiasta on Merja O'Rouken käytännönläheinen tietoisku klo 14. Koko päivän saa neuvontaa Proagrian luomuviljelyn asiantuntijalta Kirsti Voholta perusasioista kuten vuoroviljelystä. Hän osaa vastata myös tauti- ja tuholaiskysymyksiin. Heidän osastonsa Viivi Virkkula vastaa mm. vieraslajeja koskeviin kysymyksiin.

Omatarveviljelijöitä on muistettu kahdella tietoiskulla: kotitarveperunanviljelyllä ja valkosipulin kasvattamisella. Molemmat esiintyjät ovat messuilla tavattavissa koko päivän, Kantaperunan edustaja myymässä siemenperunaa, Sulo Tokkonen Maatiaisyhdistyksen osastolla kaskinauriin siemenineen.

Ja kuten alussa mainitsin, näytteilleasettajilta löytyy monenlaista tietämystä: marjakasveista, hedelmäpuista, yrteistä, lannoituksesta ja paljosta muusta, jopa kuunkierron vaikutuksista. Varatkaa riittävästi aikaa, että ehditte jututtaa kiinnostuksenne kohteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti